0771 - 10 10 10 - Vi sitter redo att hjälpa dig

Ordbok
Ord Beskrivning

AirDrop

Enkel fildelning: Med Airdrop kan du byta foton, videos, websidor, platser och mycket mer med andra iOS-enheter i närheten. Funktionen fungerar via WiFi och Bluetooth.

Aktiv 3D

Det visas omväxlande bilder till höger och vänster öga. Det är de aktiva 3D-glasögonens funktion att växelvis stänga för höger och vänster öga, vilket ger upplevelsen av olika bilder. När dessa bilder kopplas ihop av hjärnan kommer det att uppfattas som tredimensionellt djup.

Allergi-funktion

Om du är allergisk mot tvättmedel kan du med allergifunktionen tillföra extra vatten under sköljningarna för att få bort alla spår av tvål. Du kan även skölja plagget flera gånger. Om du är allergisk mot kvalster skall du komma ihåg att kvalster överlever temperaturer upp till 60 grader, så ju varmare du kan tvätta desto bättre.

Ambilight

Ambilight skapar en mjuk belysning runt skärmen som följer med handlingen på skärmen. Du kan justera effektens intensitet och programmera Ambilight till att fungera perfekt oavsett färgen på väggen belysningen visas mot – så den passar in oavsett inredning. Ambilight finns på utvalda Philips TV.

Antiskrynkel-funktion

Med funktionen antiskrynkel i torktumlaren kan du reducera skrynklor och veck i tyget till ett absolut minimum. En nedkylnings-funktion vid slutet av tvättprocessen får tyget att skrynkla sig mindre. Under och efter centrifugeringen blir tyget långsamt arbetat och lossat vilket resulterar i färre skrynklor.

Aquasensor

Aquasensor ser till sköljresultatet alltid blir bästa möjliga och sparar automatiskt på vattnet, tiden och pengarna. Allt efter hur smutsat tvättvattnet är kan aquasensor både reducera och tillföra sköljningar.

AquaStop

AquaStop är ditt skydd mot vattenskador. En elektrisk säkerhetsventil registrerar själv små mängder vatten och ser till att stoppa vattentillförseln. Maskinens pump startar dessutom automatiskt om vattnet skulle stiga för högt inne i trumman. AquaStop ser också till att vattnet varken kan rinna ut eller översvämma maskinen.

AUX

Engelsk förkortning för Auxilliary device, dvs. en extra enhet. På en förstärkare sitter det ofta fördefinierade in och utgångar till CD m.m., men också en AUX-ingång för anslutning av ospecificerade enheter.

Bakhögtalare

Beteckning för de 2 bakersta satellit-högtalarna i ett surroundsystem. Dessa kan vara med sladd eller trådlösa. Trådlösa bakhögtalare ger dig frihet och mobilitet när du placerar dem i rummet.

Bildstabilisator

En utbredd funktion i videokameror och många kameror som skall motverka handrörelser och skakningar för att uppnå ett skarpare bildresultat

Bluetooth

System som möjliggör trådlös kommunikation mellan olika enheter som till exempel telefon, bil, kaffemaskin, skrivare, väckarklocka m.m. Med bluetooth-chip inbyggt i mobiltelefonen kan den till exempel använda bilens alarmsystem och slå på värmaren.

Blu-ray

Blu-ray är DVD:ns ersättare. Blu-ray ger innehåll i High Definition (HD). Blu-ray är en standard som liknar den traditionella DVD och CD. Den stora fördelen är att istället för en röd eller infraröd laser används en blå laser, därav namnet Blu-ray. Eftersom de blåa vågorna är kortare än de röda får det plats mer information på samma yta. Dessutom skriver och läser Blu-ray maskinerna informationen snabbare.

Booster-funktion

När du har behov för att spara tid och tillreda maten snabbare skall du använda booster-funktionen på denna koksektion. Det ger extra mycket energi som snabbt värmer upp grytan och dess innehåll till de högsta temperaturerna. Perfekt när du lagar mat för att få ihop livspusslet.

BRUSHROLLCLEAN

Rengöringsfunktion som motarbetar att hår och fibrer fastnar i munstycket. Ett enkelt tryck på pedalen ovanpå munstycket aktiverar de inbyggda skärbladen som effektivt skär av hår och fibrer, dessa sugs upp i dammsugaren på några få sekunder.

Carl Zeiss

Tysk firma som har specialiserat sig på framställning av objektiv till kameror som utmärker sig genom att reproducera en extra vacker bild.

Centerhögtalare

Centerhögtalaren placeras mellan de 2 första satellithögtalare i ett surroundsystem. Tal i filmljud kommer oftast från centerhögtalarens position och den skall helst placeras ovanför eller under TV.

Crystal Clear III

Philips bildförbättringsteknik som rymmer en lång rad förbättringar (i förhållande till Crystal Clear), som ger bättre bild. Dessa omfattar ett 2D kamfilter, dynamisk kontrast, Blue Stretch och Green Enhancement, så du alltid får de mest naturliknande färger.

DAB

DAB – Digital Audio Broadcasting – är ett system för digitala radioutsändningar i mycket hög kvalitet och det senaste inom digital radioteknologi. DAB ger dig möjlighet att njuta av dina favoritradioprogram med kristallklart ljud som nästan är på CD-nivå. Du får nu ännu större urval av radiostationer samtidigt som ljud som orsakas av signalstörningar på grund av berg, höga byggnader och väderlek hör dåtiden till. Då DAB-radiosignalen är helt digital, kan stationerna också sända text som till exempel programupplysningar, nyheter och sport samt bilder och video direkt till din radio.

dB

dB står för decibel. dB är en måttenhet för ljudstyrka. Enheten är uppkallad efter Alexander Graham Bell, uppfinnaren av telefonen. Decibel-skalan är fastslagen så att 0 dB motsvarar den ljudstyrka det mänskliga örat precis kan uppfatta. Smärtgränsen är vid 120-140 dB. Ljudnivån i ett vanligt hem är runt 40 dB ett genomsnittligt samtal på 60 dB, typisk musik i hemmet lyssnar vi på runt ca. 85 dB och en rockkonsert ca. 110 dB. Ljudstyrkan för en jetmotor är ca. 150 dB.

Desktop

Engelska för ”Stationär dator” – motsatt laptop (bärbar dator)

Digital Natural Motion

Philips bildförbättringsteknik. Får rörelser på TV att se mer flytande och naturliga ut. Levande bilder kan ofta ge oroliga och skakiga bilder. Denna teknologi bedömer rörelsen i bilden och korrigerar för skakningar både i TV-sändningar vid uppspelning från DVD-skivor.

Digital tuner

Om en platt-TV har integrerad DVB-T-tuner, kan du ta emot digital markbunden TV, Det betyder också att du inte behöver en extern digitalbox eller flera kablar.

Digtal-TV

Digitala utsändningar tar till skillnad från analoga mycket lite plats på frekvensutrymmet. Det ger plats till fler kanaler och ett större programutbud. En fotbollsmatch eller konsert kan sändas från flera olika kameravinklar och digital-TV har dessutom bättre kvalitet då mer bild- och ljudinformation kan sändas med digitala sändningar.

Dolby Digital

Dolby Digital och DTS är världens ledande digitala multi-kanal ljudstandard och bygger på samma principer som det mänskliga örat använder för att behandla ljud. Dolby Digital är ett ljudformat för DVD-Video film. Typiskt innehåller en DVD-film med Dolby Digital information för Dolby Digital 5.1 en ljudspårsmix på 6 kanaler till 5 högtalare plus subwoofer. Oftast innehåller filmen också andra alternativa ljudmixar. Dolby Digital innebär inte automatiskt 5.1.

Dolby Digital 5.1

Dolby Digital 5.1 är en ljudspårsmix till ljudåtergivning i 5 högtalare plus subwoofer. Dolby Digital är ett format för DVD-Video skivor och DVD-film.

Dolby Digital EX

6.1 Dolby Digital EX-dekodning är en ny teknologi som ger en extra känsla av utrymme och starkare drama till Dolby Digital 5.1- kanal ljudupplevelsen. Den extra surround-kanalen ger en ännu mer spännande omslutande surroundljuds-effekt.

DVB-C

DVB-C är en förkortning för Digital Video Broadcasting – Cable och som namnet antyder så är DVB-C en digital TV signal som skickas via kabel till exempel fiberkabel.

DVB-T

Om en platt-TV eller DVD-håddisk har integrerad DVB-T-tuner, kan du ta emot kan du ta emot digital markbunden TV, Det betyder också att du inte behöver en extern digitalbox eller flera kablar.

DVD

Förkortning för Digital Versatile Disc, skivan har samma storlek som en CD-skiva, men informationen på skivan är tätare packad. En DVD-skiva rymmer typiskt 17 GB och det är möjligt att ha flera olika typer av data på samma skiva till exempel video, audio och data.

DVI

Digital Visual Interface. Ett av de olika uttagen som används för att överföra bilder till platt-TV. Din TV skall ha HDMI eller DVI uttag för att vara HD Ready. Används på HDTV – med DVI skickas den digitala bildinformationen direkt till din TV eller projektor utan att först omvandla den till en analog signal för att sedan ändra signalen till digital igen.

Dynamisk basförstärkning

Dynamisk basförstärkning maximerar din musikupplevelse genom att framhäva basinnehållet i musiken i alla ljudstyrkeinställningarna med bara ett knapptryck. De lägsta basfrekvenserna går vanligtvis förlorade när ljudstyrkan dämpas. För att motverka detta kan dynamisk basförstärkning aktiveras för att förstärka basnivåerna, så du får enastående ljud även när du skruvar ner volymen.

Dynamisk Kylning

Vissa kylskåp har Dynamisk Kylning – ett unikt ventilationssystem som med dynamisk luftcirkulation fördelar kall luft ut på enskilda hyllor. Det betyder att det är samma temperatur i hela skåpet och ger dig frihet att placera maten där du vill. I traditionella kylskåp förekommer det temperaturskillnader på upp till 6° Celsius, där det i toppen kan vara 9,5° C och i botten kan det vara enda ner till 3,5° C det betyder att man till exempel skall vara uppmärksam på var produkter placeras. Om till exempel mejeriprodukter placeras i toppen förkortas hållbarheten väsentligt.

Elektronisk programguide – EPG

”Nu och nästa” information berättar hur länge det aktuella programmet kommer fortsätta samt vad nästa program är.

Elektronisk styrning

Produkter med elektronisk styrning stoppar automatisk när den önskade torrhetsgraden är uppnådd. Du väljer själv programmet men maskinen ordnar resten. Torktumlaren övertorkar därför inte plaggen eller använder mer ström än nödvändigt.

Energimärkning

Energimärkningen av vitvaror, klimatanläggningar, TV och ljuskällor till bostäder ger information om produktens energiförbrukning. Syftet är att göra det enklare att jämföra och välja de energieffektivaste produkterna. Energimärket visar hur energieffektiv produkten är. Märket visar också produktens energiförbrukning och annan relevant information vid produktens användning.

Face Detection

Face Detection-teknologin ser till att det blir bra bilder av personer, den registrerar upp till 35 ansikten på en bild och ser till att de alltid är i fokus och har optimal ljusstyrka.

Firewall

En firewall (brandvägg) är ett skydd som skall förhindra att oönskad information sprids mellan olika nätverk eller olika datorer. Dessutom är det ett beskydd mot oönskade intrång och virusspridning via internet. Firewalls kan både vara mjuk- och hårdvarubaserade.

Frost Free

Vissa frysar har ett automatiskt avfrostningssystem kallat Frost Free. Frysen avfrostar automatiskt när det finns behov för det. Den automatiska avfrostningen använder ett elektroniskt sensorsystem. Beroende på användning kan längden och antalet avfrostningar variera. Frost Free funktionen gör också så att det inte samlas rimfrost vilket ger bättre överblick över matvarorna.

Fuzzy Logic

Fuzzy Logic är en automatisk sensorstyrd elektronik i tvättmaskiner och diskmaskiner. Man kan nästan säga att maskinen håller ett öga på tvätten och analyserar först vad som skall tvättas. Därefter optimerar maskinen det valda tvättprogrammet så det passar tvättmängden. Fuzzy Logic-kontrollen överväger alla maskinens tvätt- och sköljprocesser och på det sättet optimeras vattenmängden och tvättiden automatiskt. Därför sparar du både vatten och ström. Resultatet ger en renare tvätt/disk och minimerad förbrukning av vatten, energi och tvättmedel.

GPS

Global Positioning System är en teknik för navigation som används både militärt och civilt för att få en exakt positionsbestämmelse. Radiosignaler sänds från de internationella GPS satelliterna. Systemet är utvecklat och etablerat av USA’s försvar. Precision +/- 100 meter till civilt bruk där systemet primärt används till bil- och båtnavigation.

HD

HD är förkortningen för High Definition, dvs. hög upplösning. Full HD har en upplösning på 1080x1920, medan vanlig HD har en upplösning på 720x1366

HDMI

High-Definition Multimedia Interface är en 100% digital teknologi för överföring av okomprimerat audio/video.

HEPA13 filter

HEPA-filter fångar upp små partiklar som utlöser allergi och astmasymptom, till exempel pollen kvalsterspillning. Desto högre HEPA-filtergrad desto bättre filtrering. Som exempel filtrerar ett HEPA 10-filter 85% av de luftburna partiklarna, med måtten 0,05 till 0,15 mikrometer, ett HEPA 12-filter filtrerar 99,5%. Ett HEPA 13-filter tar bort 99,95% av dessa partiklar.

Minneskort

Minneskort (SD, Compact Flash, Memory Stick) används för att lagra data, till exempel stillbilder eller MP3-musik. Motsvarar ungefär en analog kameras filmrulle, men minneskortet kan tömmas på information och återanvändas.

Hz

En måttenhet för frekvens. 200 hertz är till exempel något som har en frekvens på 200 svängningar per minut.

ICC-nr.

International Card Code. Unikt nummer på 19 eller 20 siffror som alla SIM-kort har. Svenska ICC-nummer börjar med (89)46, följt av två siffror som anger nätverksoperatören.

iCloud

iCloud är en molntjänst som lagrar musik, bilder, appar och program, kalender, dokument m.m. Det betyder att du kan få tillgång till alla dina filer oavsett vilken enhet du använder.

IMEI

International Mobile Equipment Identity. Unikt nummer på 15 siffror på alla mobiltelefoner, som anger märke, modell och exakt telefon. Hittas enklast i Inställningar > Om telefonen. Brukar även finnas skrivet på SIM-kortsluckan.

IMSI-nr

International Mobile Subscriber Identity. Unikt nummer på 15 siffror som alla SIM-kort har.

Induktion

Med induktion är värmen där direkt när du skruvar upp och försvinner igen när du skruvar ner. Det ger en energibesparing på 25% i förhållande till glaskeramiska kokplattor. Induktion utnyttjar värmen optimalt eftersom uppvärmningen sker i botten på kastrullen. När du flyttar på kastrullen stängs kokplattan av automatiskt.

Infraröd

Ljus utanför det mänskliga ögats uppfattning (värmestrålning). Används till exempel i många fjärrkontroller till radio/TV.

Instant Replay

Funktion i många hårddisk-inspelare. Ger dig möjlighet att hoppa 5 sekunder, 1 minut eller 10 minuter tillbaka, återupplev en scen och fortsätt därefter att se programmet.

Interface

Gränssnitt, anpassning, mellanled. Begreppet används i alla sammanhang kring att koppla ihop två elektriska enheter. Används också om adapter-kontakter och mer komplicerade inkopplingsenheter mellan olika apparater.

IP-adress

En unik adress till datorer och nätverksprodukter, det gör det möjligt att veta vart data skall skickas. Internetanvändare har normalt en dynamisk IP-adress, där de tilldelas en ny varje gång de går ut på nätet. Servers har normalt en statisk IP-adress, vilket betyder att de alltid har samma så servern alltid kan hittas.

ISO

Står för International Standards Organisation. En organisation som sätter upp internationellt erkända standarder. Bland organisationens uppgifter är att fastställa standarden för olika aspekter av datorteknologi, fotografering och kopiering. ISO-filmens ljuskänslighet och exponeringskraven för kameror.

Jordning

Stickdosa för jordkontakt.

JPEG

JPEG står för ”Joint Photographic Experts Group”. Kodningsformat för digitala bilder. JPEG ger kraftig reduktion av datamängden i den digitala bilden. Gör det möjligt att överföra och lagra bilder i system med förhållandevis lite kapacitet.

Katalys

Den självrengörande katalytiska emaljen förbränner fettpartiklar vid uppvärmning över 200 grader C. Du uppnår extra rensningseffekt genom att starta ugnen och skruva upp temperaturen på max.

Koaxial

En koaxial förbindelse ger en digital överföring av information. Signalen överförs via en elektrisk ledare.

Kondenstorktumlare

Till skillnad från en ventilationstorktumlare behöver en kondenstorktumlare ingen utloppslang och därför behöver du inget hål i ytterväggen för att leda ut luft genom, kondenstumlaren blåser istället ut den varma luften i huset medans vattnet från tvätten kondenseras och samlas i en kondensvattenbehållare eller leds ut via en slang till avloppet.

Borstlös motor

Till skillnad från vanliga tvättmaskiner är det inga borst i maskinens motor. Det betyder att maskinen är ljudsvagare och det finns en slitagedel mindre att byta ut. Borstet på vanliga tvättmaskiner är en av de delar som oftast blir utslitna och måste bytas ut.

LAN

LAN – Local Area Network – ett mindre nätverk, oftast på ett företag eller mindre område. Ett lokalt nätverk kan kopplas ihop över hela världen mellan datorer i ett fast nätverk.

LCD

LCD-(eng. Liquid Crystal Display) också benämnt som en flytande kristallskärm eller LCD-skärm är en tunn, platt skärm.

LED-LCD

LED-LCD står för Liquid Crystal Display och består tekniskt set av massor av en rad punkter – pixels – som har celler bestående av flytande kristaller. En elektrisk ström kontrollerar mängden av ljuscellerna och genom ett färgfilter visas färgen som röd, grön eller blå (RGB). LCD-skärmen är bakbelyst, ofta av ett lysrör.

MB

Megabyte – Mått för lagringsenhet. Motsvarar 1048576 byte.

Mbit/s / Mbps

BPS – Bits Per Second – är ett mått för överföringshastighet. KBPS betyder kilobit per sekund och är 1000 bits per sekund. MBPS betyder megabits per sekund och är 1 miljon bits per sekund.

Megapixel

Upplösningen i megapixel är ett mått för hur många bildpunkter en digital bild består av. Desto fler pixlar desto bättre möjligheter att framställa mycket stora förstoringar och för att beskära bilderna och göra mindre urklipp från bilderna till nya bilder.

Mekanisk styrning

Torktumlare med mekanisk styrning (tidsstyrning) stannar efter den inställda tiden tar slut. Här handlar det om att välja rätt annars kan du riskera att plaggen inte torkar eller är ”övertorkade” när tumlaren stannar.

MemoryStick

Minneskort. MemoryStick är Sonys egen lösning, som i sin senaste version innehåller en funktion som skall förhindra piratkopiering av MP3-musik. Kortet används också i en del av Sonys (Digital-8) och DV-kameror. MemoryStick Pro är en vidareutveckling av MemoryStick. Pro-versionen har både större lagringskapacitet och snabbare överföringstid.

MHz

Hertz förkortat Hz, är en måttenhet för frekvens. ”MHz” står för ”megahertz”, vilket betecknar 1.000.000 hertz. Frekvensen 1 MHz har alltså en hastighet på en miljon svängningar per sekund.

Micro Dimming Pro

Micro Dimming Pro optimerar kontrasten på Tv:n baserat på ljusförhållandena i din omgivning. En ljussensor och särskild mjukvara analyserar bilden i 6400 olika zoner, så du kan njuta av en fantastisk kontrast och bildkvalitet och göra den till en riktigt naturtrogen visuell upplevelse – dag och natt.

MMS

Multimedia Messaging Service – fungerar på samma sätt som SMS. Skillnaden är att man med MMS utöver textmeddelanden också kan skicka ljud, bilder och korta videosekvenser. Du kan också skicka MMS från mobiltelefonen till e-postadresser.

Motherboard (Moderkort)

Det sitter ett motherboard i alla datorer. Det är här man monterar det mesta som finns i en dator – till exempel processorn, grafikkortet m.m.

MPEG

MPEG står för Moving Picture Experts Group och är en arbetsgrupp som har utvecklat standarder för videokompression av multimedia(och Video CD), kabel-TV, HDTV och till andra ändamål. Kraftig reduktion av datamängden i digitala videosignaler. Gör det möjligt att överföra och lagra digitala video- och ljudsignaler i system med förhållandevis lite kapacitet. Finns i flera varianter. Den mest använda MPEG-kodningen till ljud är MUSICAM. Dessutom är bl.a. ansvariga för MPEG-1. Detta formats ljud motsvarar CD-formatet – 44.1/16 – och komprimerar bildinformation nästan lika mycket som VHS-formatet gör. MPEG-2 är ett format för videoinformation som används av DVD-film. MPEG4 är ett mycket komprimerat filformat som till exempel DivX och Xvid är kopplat till.

Multiugn

Ugn som innehåller varmluft, grill över och undervärme.

Multiroom TV

Philips kombinerar en twin-tuner med vilken det är möjligt att spela in ett TV-program medans man tittar på en annan kanal med den så kallade Multiroom-funktionen: Denna gör det möjligt att streama Tv-kanaler till andra TV-apparater – till exempel sovrummets TV utan antennkabel.

MyRemote-app

Använd din TV och spela in i farten utan fjärrkontroll med hjälp av en enkel app. Omvandla din smartphone eller surfplatta till en fjärrkontroll med alla valmöjligheter från din ursprungliga fjärrkontroll plus extra funktioner som till exempel textinmatning.

Mängdautomatik

Vattensparfunktion i tvättmaskiner. Maskinen använder bara den mängd vatten som är nödvändigt, i förhållande till tvättmängden i maskinen.

Nätverkskort

Ett ethernetkort ger möjlighet att koppla datorn till ett nätverk. Ethernet ger en bra uppkoppling med höga överföringshastigheter och du har möjlighet att använda ethernet till din dator är det att föredra framför ett vanligt modem.

NFC

Nyare Bluetooth enheter kan komma med inbyggt NFC som står för Near Field Communication, där du bara behöver röra den ena enheten mot den andra för att streama. Du rör alltså till exempel din högtalare med din smartphone varefter förbindelsen automatiskt upprättas utan att använda koder.

No Frost

No Frost finns i vissa kyl-/frysskåp. Det betyder att det inte är nödvändigt att avfrosta, den är med andra ord självavfrostande. Skåpet tappar på det sättet inte effekt när den hela tiden avfrostar själv, ett skåp utan No Frost behöver däremot avfrostas 3-4 gånger per år för att hålla stabil energinivå.

Optik

Optiken är systemet med linser i en kamera, kikare, mikroskop m.m. Optik kan också betyda läran om ljus.

OptiSense

OptiSense anpassar produktens energiförbrukning, vatten och tid efter hur mycket tvätt som ligger i, till den högsta effektivitetsnivå i varje situation – oavsett om du tvättar en hel maskin eller bara några plagg.

Optisk kabel

Digital kabel för överföring av digitalt ljud till exempel Blu Ray-spelare till förstärkare.

Optisk zoom

När du zoomar optiskt är det objektivet som fysiskt zoomar in på motivet utan att tappa bildkvalitet. Digital zoom är däremot en förstoring av bilden i kameran vilket leder till tappad kvalitet.

Passiv 3D

De två bilderna till växlingsvis höger och vänster öga visas samtidigt i bilden. Linje 1 i bilden visar information till det högra ögat, linje 2 till det vänstra ögat, linje 3 till det högra ögat, linje 4 till det vänstra ögat osv.

Pause Live TV

Funktion i många hårddisk-inspelare. Ger dig möjlighet att pausa i ett TV-program och fortsätta att titta på det upp till 6 timmar senare.

PDC

Programleverantörens styrning. Särskild TV-signal, som ger kompletta timer-inspelningar – även i händelse av förseningar, avbrott och programändringar. Om videon har PDC kommer den inte börja spela in en förprogrammerad sändning innan Tv-stationen sänder en PDC-signal. Genom förseningar i programmet undviker man att spela in oönskade stumpar av program, samtidigt som man får med slutet på det önskade programmet.

Phono-kabel

Analog kabel för överföring av analogt ljud. Används i anslutning med till exempel CD-spelare till förstärkare m.m.

Pictbridge

Pictbridge är en standard för direkta utskrifter från digitalkamera till printer utan PC som mellanstation. På kamerans LCD-display väljer du vilken bild som skall utskrivas. För utskrift direkt måste både digitalkamera och printer stödja Pictbridge.

PIN-kod

Personal Identification Number. Lösenkod till SIM-kortet.

PIP

”PIP” står för Picture in Picture. Om Tv:n har PIP kan den ta emot 2 separata TV-signaler och visa dem på skärmen samtidigt. Ofta visas huvudbilden större än den alternativa bilden, men det finns också PIP-funktioner som delar skärmen i 2 lika stora delar. Om du vill se nyheterna eller fotbollsmatchen samtidigt som du tittar på en bra film kan du se båda delarna antingen som ”Picture in Picture” – PIP eller ”Side by Side”.

Plug & Play

Plug & Play är ett uttryck som används brett om allt som du lätt kan ansluta och använda utan att ändra i program och andra modifieringar för att det skall fungera. Ursprungligen var det en anslutningsstandard för att förenkla anslutningen av enheter till PC.

Pro Logic II

Vidareutveckling av Pro Logic – version II använder stereo istället för mono till bakhögtalarna. Dolby Pro Logic II kan fortfarande simulera surroundljud från CD.

Pro Logic IIx

Pro Logic II har dessutom blivit vidareutvecklad till Dolby Pro Logic IIx. Denna version kan inte bara simulera surround från en stereokälla till en 5.1-anläggning, men också till 6.1 och 7.1-anläggningar. Dessutom är ljudkvaliteten ytterligare förbättrad.

Processor

En processor (CPU) är en krets som utför alla beräkningar i en enhet. Desto snabbare processor en enhet har, desto snabbare kan den hantera information och alla beräkningar som behövs.

PS3

Förkortning av spelkonsolen PlayStation 3, som blev lanserad sommaren 2007.

PS4

PS4 – PlayStation 4 är en spelkonsol producerad av Sony Computer Entertainment

PUK-kod

Personal Unblocking Key. Kan användas för att låsa upp SIM-kortet om du har slagit in fel PIN-kod 3 gånger i rad.

Pyrolys

Ugns-funktion. Med pyrolysrengöring förvandlas smuts till aska som lätt kan torkas upp med en trasa.

Quick Chill

Vissa kylskåp har en Quick Chill-funktion som på rekordtid kyler ner drycker. Kall luft blåses koncentrerat runt om den skjutbara flaskhållaren på den översta hyllan. Detta kyler ner flaskor eller burkar dubbelt snabbt som i ett vanligt kylskåp.

RAM

Random Access Memory. Digital lagring, där data tillfälligt kan lagras och hämtas.

RDS

Radio Data System. RDS är en funktion som radio kan vara utrustad med. RDS är en dataöverföringstjänst, som skickar information från den station du lyssnar på samtidigt med normala FM-program. I displayen visas vilken station du lyssnar på med max 8 tecken. I bilradios kan RDS själv hitta den kraftigaste stationen med det aktuella radioprogrammet. Displayen visar vilken sändare man tar emot från och ser till att radioprogrammet följer bilen. RDS innehåller en lång rad nyttiga funktioner, till exempel trafikmeddelanden kan gå in istället för musiken med viktiga meddelanden om evt. vägarbete, olycka m.m.

Receiver

En mottagare. Kombinerad tuner med integrerad förstärkare. Ofta en prismässigt bra lösning i jämförelse till åtskilda apparater.

Resttidsindikator

Maskinens display berättar för dig hur många minuter det är kvar innan programmet är slut.

Roaming

Beteckningen för att använda andra in eller utländska nät än det du har tecknat abonnemang för.

Satellithögtalare

Satellithögtalare är små, flyttbara högtalare och kallas också surround-/bakhögtalare.

Sensorstyrd mängdautomatik

Funktion i diskmaskiner och tvättmaskiner. Med den intelligenta sensorstyrningen registrerar diskmaskinen mängden av disk i maskinen samt den aktuella graden av nedsmutsning – och anpassar vatten- och strömförbrukning därefter. Sensorlogic teknologin registrerar hur snabbt vattnet i maskinen värms upp och hur mycket vatten som rinner av från disken. Denna funktion räknar ut det optimala programmet. Därför används det inte mer vatten och ström än minsta möjliga. Principen är densamma för tvättmaskiner.

SIM-kort

Subscriber Identity Module. Det fysiska kort som sätts i en mobiltelefon.

Smart Hub

Smart Hub (från Samsung) är både Smart TV och media. Det består av installerade appar och spel, hyrfilmer, streaming av TV-serier, TV Guide och kanalsökning, tillgång till bilder, video och musik (lokalt och på nätverket) samt användning av Twitter, Skype och Facebook.

Smart Link

Smart Link är Sonys system för att överföra data och oavsett om du gör en ändring på TV eller video, så överför systemet data till motsatt del. Det gäller både tid, datum och kanallista.

Smart TV

Smart TV gör det enklare att se på TV. Med Smart TV får du en rikedom av onlinefunktioner, Twitter, Skype, appar, Facebook, spel och hyra av film. Använd din TV med din smartphone eller din surfplatta.

Snabbinfrysning

Frysen sänker temperaturen maximalt för att uppnå en effektivare infrysning. Ger längre hållbarhet och en effektiv nedfrysning.

SSD

SSD eller Solid State Drive kan vara ett alternativ eller supplement till hårddiskar i datorn eller användas som lagringsmedier i andra elektroniska enheter.

Stop&Go

Med Stop&Go kan du sätta alla kokplattor i ett varmhållningsläge. När funktionen aktiveras på nytt går alla plattor tillbaka till det läge som de var inställda på förut.

Streaming

Streaming är en uppspelning av digitalt innehåll till exempel TV och musik, som inte blir liggande på apparaten när du är färdig med att lyssna, läsa eller se.

Subwoofer

Subwoofer är en högtalare som skall återge den lågfrekventa ljudinformationen i musik eller filmljud.

SuperFrys funktion

Funktion i vissa frysskåp. Efter att du har storhandlat hjälper denna funktion dig med att frysa in matvarorna snabbt och därför bibehålls smak, fukt och kvalitet. Efter 48 timmar slår funktionen av sig själv.

SuperKyl funktion

När SuperKyl funktionen slås på sänks temperaturen i kylskåpet till bara +2°C. De nya matvarorna blir snabbt nedkyla till den optimala temperaturen om +5°C och behåller därför sin fräscha, goda kvalitet längre. Det drar lite mera ström och därför kopplas funktionen av automatiskt efter ca. 6 timmar.

Surround

”Surround” är ett brett begrepp, men det innebär att du är innesluten av ljud från flera kanaler, oftast från ett surround-system med 5 högtalare och en subwoofer.

Tablet

”Även känd som surfplatta är en tunn platt dator med en touchskärm.

Taste Guard

Kylskåpsfunktion som med ett aktivt kolfilter ser till att livsmedel inte tar smak av varandra.

Tidsstyrd

Torktumlare med tidsstyrning (mekanisk styrning) stannar efter att den inställda tiden tar slut. Här gäller det att välja rätt annars riskerar du att plaggen inte är torra eller att de är ”övertorkade” när programmet tar slut.

Touch Control

Beröringsstyrning. Beteckning för användning med beröring av fingrar.

Touch ID

Touch-ID är en fingeravtryckssensor där du lägger in ditt personliga ID. Ett Touch-ID är en lätt och säker metod för att använda fingeravtrycket som inloggning. Funktionen kan mer än att bara låsa upp telefonen: Du kan också godkänna köp i iTunes Store, App Store och iBooks Store.

Trådlösa bakhögtalare

Beteckning för de två bakersta satellit-högtalarna i ett surroundsystem. Dessa kan vara med sladd eller trådlöst. Trådlösa bakhögtalare ger dig frihet och mobilitet när du placerar dina högtalare i rummet utan några ledningar.

Vattendispenser

Flera nya kylskåp har en inbyggd vattendispenser i luckan så du kan tappa friskt kallt vatten från luckans yttersida. Med ett knapptryck kan du välja om du önskar vatten med eller utan bubblor och vattnet är alltid kylt så det har samma temperatur som kylskåpets insida.

Ventilationstorktumlare

Till skillnad från en kondenstorktumlare kräver ventilationstorktumlare en utloppsslang genom ytterväggen för att leda ut luft. Vattnet från tvätten leds ut via en slang till avloppet.

Ventilerad kyl

En fläkt skapar luftcirkulation och ger en mer enhetlig temperatur från topp till botten. Det ser till att dina matvaror håller sig fräschare en längre tid.

VGA

VGA (Video Graphics Array) är en standard för stöd av en viss upplösning på bildskärmen.

Virtual Dolby Surround

”3D Virtual Surround” och ”3D surround” försöker att efterlikna ljudsystemet från ett helt högtalarsystem. Till detta krävs 2 eller 3 högtalare – bakhögtalarna behövs inte.

Virtual Reality

Virtuell verklighet eller datorsimulerad verklighet. Teknik som använder sig av simulerade tredimensionella rum som skapas genom en dator eller spelkonsol. Genom tekniken kan du röra dig genom mycket naturtrogna främmande universum, vandra genom helt fantastiska rum eller till exempel sitta i en modell av cockpiten i ett flygplan – när du i verkligheten sitter kvar i din soffa.

WLAN

Wireless Local Area Network eller ”trådlöst nätverk”

USB

USB kommer i olika hastighetsvarianter idag och USB med högre hastigheter är kompatibla med lägre hastigheter.

Uppkokningsautomatik

Uppkokningsautomatiken ställer in sig till det högsta värmeläge och sänker därefter temperaturen till den önskade nivån därefter.

Zeiss

Carl Zeiss. Tysk Firma som har specialiserat sig på framställning av objektiv till kameror, som utmärker sig genom att producera mycket bra bilder.

Zoom-objektiv

Objektiv med variabel brännvidd. Standard på de flesta videokameror. Används för kontinuerlig inställning av avståndsbild till närbild eller omvänt.

Xbox

Xbox - Xbox One är en spelkonsol producerad av Microsoft och är efterföljaren till Xbox 360 som är en del av Xbox-serien.

4G

4G – 4G står för ”fourth generation mobile networks” och är fjärde generationens mobilnätverk. För att en nätverksteknologi skall kunna kallas 4G så krävs det att den kan erbjuda hastigheter på omkring 100 mbit/s till mobila enheter och 1 Gbit/s till stationära enheter.

4K

4K eller Ultra High Definition som det också kallas är en plattskärm med fyra gånger så hög upplösning som vanlig HD TV. Det betyder att detaljgraden ökas till en mycket högre nivå.

 

Til toppen